U 3.MAJ Brodogradilištu porinut asfalt tanker „Palanca Rio“

U 3.MAJ-u je 9. lipnja s Navoza 1 u more porinuta gradnja 730 koju 3.MAJ Brodogradilište gradi za švedsku kompaniju WISBY TANKERS. Porinuću su uz čelne ljude ULJANIK Grupe prisustvovali i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te predstavnici brodovlasnika, a prva dama svečanosti bila je Helena Salamon, rukovoditeljica proizvodne tehnologije u 3.MAJ-u, koja je tradicionalnim presijecanjem vrpce brod „Palanca Rio“ pustila u more.

Nazočnima se tom prilikom obratio Domagoj Klarić Predsjednik Uprave 3.MAJ Brodogradilišta koji je u ime zaposlenika ULJANIK Grupe i 3.MAJ Brodogradilišta pozdravio sve prisutne te istaknuo:
-Naša odlučnost i cilj da kvalitetom izgrađenih brodova i uvažavanjem specifičnih želja kupaca zadržimo i vraćamo brodovlasnike koji jednom odluče graditi brod u 3.MAJ-u u potpunosti se potvrđuje i s kompanijom WISBY TANKERS koja je nastavila suradnju s 3.MAJ Brodogradilištem i nakon procesa njegovog restrukturiranja i privatizacije, te ulaskom u sastav ULJANIK Grupe. Kumi broda, želim uspješno kumovanje ovoj gradnji, a brodu mirnu plovidbu“ – zaključio je na koncu Klarić.

Zajednička promocija brodograđevnih zanimanja

ULJANIK Brodogradilište i Tehnička škola Pula potpisali su u srijedu 3. lipnja 2015. godine Sporazum o suradnji na znanstveno istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima. Sporazumom,koji je potpisan u okviru Dana otvorenih vrata Škole, definiraju se načela suradnje koja mogu značajno pridonijeti uspješnosti ostvarenja razvojnih planova ULJANIK Brodogradilišta i Tehničke škole Pula.

Sporazum je u ime ULJANIK Brodogradilišta potpisao direktor Silvan Kranjc, a u ime Tehničke škole Pula ravnatelj Dalibor Paus. Suradnja se prvenstveno odnosi na stalnu promociju brodograđevnih zanimanja i programa Tehničke škole Pula, poticanju interesa za upis u programe Tehničke škole Pula, a naročito smjerova Brodograđevni tehničar i Strojarski tehničar za računalstvo. Suradnja bi trebala unaprijediti izvođenje praktične i teorijske strukovne nastave na temelju znanja i aktivnosti koji se u praksi koriste u procesu projektiranja i gradnje broda, u čemu bi sudjelovao i stručni kadar ULJANIK Grupe u dijelu izvođenja nastave uz primjenu praktičnih znanja. Također, Uljanik i Tehnička škola koordinirali bi u stručnom i praktičnom usavršavanju učenika Tehničke škole putem radionica i stručnih predavanja na alatima i sustavima koji se koriste u ULJANIK Grupi.

Uz potpisivanje Sporazuma i sudjelovanja na Danu otvorenih vrata jedna od prvih aktivnosti ULJANIK Brodogradilišta i Tehničke škole Pula bit će posjet profesora pojedinim odabranim odjelima Grupe kako bi se što bolje upoznali s procesom gradnje broda i mogućnostima koje u pogledu obrazovanja za učenike nudi Uljanik. Nakon toga planiran je i okrugli stol na kojem bi sudjelovali predstavnici Škole i Uljanika radi razmjene iskustava i detaljnije razrade ranije dogovorenih aktivnosti, poput izbora dijelova procesa gradnje broda koji bi učenicima bili zanimljivi,te način na koji bi stručnjaci iz Uljanika to mogli predstaviti učenicima u prostorima Uljanika, ali i Škole. Učenička praksa i način na koji će je učenici organizirano obavljati u Uljaniku također će biti jedan od tema razgovora na spomenutom okruglom stolu.