Na navoz 2 položena kobilica gradnje 512

Prošlog petka (24. srpnja) je na Uljanikov navoz 2 položena kobilica za djelomično opremljen trup samohodnog usisnog jaružala koje ULJANIK Brodogradilište gradi za kompaniju IHC Holland B.V.

Uz predstavnike ULJANIK Brodogradilišta polaganju kobilice nazočili su i brojni predstavnici brodovlasnika. Ugovor je potpisan koncem veljače prošle godine, a riječ je o brodu dužine 152 metra, širine 28 metara i visine 8,9 metara. Nosivost od 2.650 tona brod će imati pri gazu od 6 metara, a krajnja brzina plovidbe bit će 11,5 čvorova. U brod će biti ugrađena tri glavna motora MAN 6L48/60 svaki snage 7200 kW.

Porinuta gradnja 510 (13173) – „Tragas 2“ LPG teglenica

U Uljaniku je 17. srpnja s navoza 1 u more porinuta gradnja 510 (13173) – LPG (liquid petroleum gas) teglenica za prijevoz ukapljenog plina koju ULJANIK Brodogradilište gradi za 3. MAJ Brodogradilište, odnosno za švedsku tvrtku Wisby Tankers AB.

Prva dama svečanosti porinuća bila je gospođa Gracijela Sponza samostalna referentica u Odsjeku za crnu i obojanu metalurgiju Uljanika d.d. koja je uobičajenim presijecanjem konopa pustila teglenicu u more. Gospođa Sponza koja 39 godina radi u Uljaniku se tom prilikom zahvalila tvrtki Wisby Tankers AD i ULJANIK Brodogradilištu na ukazanom povjerenju i prilikom da kao kuma sudjeluje u tako značajnom trenutku kao što je prvi dodir plovila i mora. - Čast koja mi je dodijeljena ispunjava me neizmjernim ponosom, a ovaj će mi dan ostati neizbrisivo urezan u sjećanje, rekla je tom prilikom kuma Sponza.