Porinuće gradnje 492

Porinuta druga krmena kočarica

U Uljaniku je danas 23. studenoga s navoza 1 u more porinuta gradnja 492 - „Mirakh“ druga krmena kočarica (Fishing vessel - Stern Trawler) koju ULJANIK Brodogradilište gradi za rusku kompaniju JSC „Murmanseld 2“ iz Murmanska. Riječ je o brodu namijenjenom ribolovu odnosno krmenom kočarenju.

Prva dama svečanosti, kuma broda, bila je Ljudmila Yurjeva koja je uobičajenim presijecanjem konopa pustila brod u more. Uz čelne ljude Uljanika, svečanosti porinuća broda prisustvovao je i Georgij Mirzoyan savjetnik za gospodarstvo pri Veleposlanstvu Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj te Jury Zadvorny predsjednik kompanije Murmanseld 2.

Nazočnima se prigodnim riječima obratio Eduard Milovan, direktor ULJANIK Brodogradilišta koji je pritom istaknuo kako Brodograditelji Uljanika mogu biti zadovoljni učinjenim poslom te kako Uljanik želi aktivno sudjelovati u obnovi ruske ribarske flote u Murmansku. Milovan se na koncu zahvalio predstavnicima brodovlasnika, Ruskog registra brodova i Det Norske Veritasa na iznimnoj suradnji, kao i svim uljanikovcima na odrađenom poslu.

Georgij Mirzoyan savjetnik za gospodarstvo pri Veleposlanstvu Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj naznačio je nastavak suradnje Ruske Federacije s Hrvatskom i Uljanikom koju bi u budućnosti trebalo dodatno poticati, naročito u brodogradnji. Mirzoyan je izrazio pohvale radnicima Uljanika te zaključio kao je brod izgrađen u južnom toplom moru, a spreman je ploviti u hladnim sjevernim morima.

Predsjednik kompanije Murmanserd 2 Jury Zadvorny također se zahvalio radnicima Uljanika na kvalitetno izgrađenom brodu uz uvjerenje da će se suradnja s Uljanikom nastaviti u budućnosti. Prije porinuća ribaricu je blagoslovio paroh pulsko-perojski protojerej Goran Petković.

Brod je dug 63,85 i širok 13,5 metara, a pokretat će ga motor snage 4.500 kW. Iako manjih dimenzija ova gradnja svojom složenošću slijed je uljanikove strategije gradnje složenijih tipova brodova. Ugovor za gradnju potpisan je u lipnju 2011. godine, a proizvodni proces počeo je u siječnju ove godine.

Valja istaknuti da ULJANIK Brodogradilište u procesu završnog opremanja već ima jednu krmenu kočaricu (gradnja 493) vrlo sličnih značajki za kompaniju JSC „Taurus“ također iz Murmanska.