Porinuće gradnje 501 - „Berkarar“

Porinut prvi trajekt za Turkmenistan

U Uljaniku je 14. prosinca s navoza 2 u more porinuta gradnja 501 - „Berkarar“ prvi od zasad dva ugovorena trajekta (RO-PAX) namijenjena prijevozu putnika, kamiona i drugih vozila u području Kaspijskog mora koje ULJANIK Brodogradilište gradi za „State service of maritime and river transportation of Turkmenistan“.

Prva dama svečanosti, kuma broda, bila je Tea Popović, rukovoditeljica Male predmontaže u ULJANIK Brodogradilištu koja je uobičajenim presijecanjem konopa pustila brod u more. Uz čelne ljude Uljanika, svečanosti porinuća broda prisustvovao je i Akmammeta Puhanova zamjenik predsjednika trgovačke flote Turkmenistana.

Nazočnima se prigodnim riječima obratio Eduard Milovan, direktor ULJANIK Brodogradilišta koji je pritom istaknuo kako Brodograditelji Uljanika mogu biti zadovoljni učinjenim brod je visokog stupnja gotovosti, a isporuka je planirana za početak srpnja slijedeće godine. Milovan se također zahvalio inspektorima Ruskog Registra brodova i čestitao svim zaposlenicima Uljanika na uspješno odrađenom poslu i porinuću gradnje.

Akmammet Puhanov naznačio je nastavak suradnje Turkmenistanske trgovačke flote s Uljanikom, budući da pulski brodograditelji imaju iskustva s gradnjom brodova za Kaspij, te je istaknuo kako gradnja ovog broda za Turkmenistan ima povijesno značenje.

Brod je dug 155,8 i širok 17,5 metara, a pokretat će ga dva četverotaktna motora pojedinačne snage 3.060 kW. Osnovne brodske dimenzije i način krcanja broda projektirani su u skladu sa zadanim uvjetima prisutnim u lukama Turkmenistana i svim ostalim lukama država sa izlaskom na Kaspij. Brod može primiti 200 putnika opremljen je s 30 dvokrevetnih i četiri jednokrevetne kabine za putnike, ima 170 avio sjedala, a posada broji 34 člana. Također brod može prevoziti 54 kamiona na dvije zatvorene palube. Zamamljivo je da će na krov nadgrađa, u svrhu spašavanja moći sletjeti helikopter veličine Sikorsky S-76.

Ugovor za gradnju 501 potpisan je u kolovozu 2012. godine, a isporuka broda očekuje se oko sredine sljedeće 2014. godine. Proizvodni proces gradnje ovog broda počeo je sredinom lipnja ove 2013. godine.

Nakon porinuća na navoz je biti položena kobilica za gradnju 502 drugi brod iz serije istovjetnih trajekta (RO-PAX), koje ULJANIK Brodogradilište gradi za „State service of maritime and river transportation of Turkmenistan“.

Izgradnjom ovih brodova Uljanik nastavlja tradiciju gradnje plovnih objekata za područje Kaspija na kojem se već etablirao gradnjom 14 tzv. „paroma“ - brodova za prijevoz vagona cisterni. Podsjetimo, Uljanik je osam „paroma“ izgradio od 1984. do 1986. godine, zatim četiri između 2004. i 2006. godine, te lani dva za Azerbaijan State Caspian Shipping Company.

Ovo je četvrto ovogodišnje porinuće u Uljaniku, a do kraja godine planirana je isporuka prve izgrađene ribarice za naručitelja iz Ruske Federacije.