Isporučena gradnja 493 "Taurus"

Isporučena prva krmena kočarica

ULJANIK Brodogradilište je danas (23. prosinca) ruskoj kompaniji CJSC „Taurus“ iz Murmanska isporučilo gradnju 493 „Taurus“. Riječ je o brodu namijenjenom ribolovu odnosno krmenom kočarenju i shodno tomu brod je opremljen postrojenjima za preradu, pakiranje, zamrzavanje i skladištenje ulovljene ribe. Primopredajne dokumente potpisali su Yury Parshev direktor kompanije CJSC „Taurus“ i Eduard Milovan direktor ULJANIK Brodogradilišta.

Brod je dug 63,85 i širok 13,5 metara, a pokretat će ga motor snage 4.500 kW i jedan je od najopremljenijih tog tipa u Europi i jedini dosad izgrađen u Hrvatskoj. Dnevni kapacitet ulova i prerade ribe iznosi sto tona, a riba (bakalar) se nakon ulova smrzava, filetira, konzervira a riblja jetra se odvaja i posebno pakira. Brod se koristi tijekom cijele godine, a posadu čine 44 člana.

Iako manjih dimenzija ova gradnja svojom složenošću slijed je uljanikove strategije gradnje složenijih tipova brodova. Važno je istaknuti da Uljanik isporukom ovakvog složenog plovnog objekta otvara vrata tržišta brodova za izlov ribe. Ugovor za gradnju potpisan je u rujnu 2011. godine, proizvodni proces počeo je u kolovozu prošle godine, a ovo je treća ovogodišnja isporuka u Uljaniku.