Porinuće gradnje 503

U subotu porinut prvi trajekt za Jadroliniju

U Uljaniku je u subotu 25. siječnja s navoza 1 u more porinuta gradnja 503 koju ULJANIK Brodogradilište gradi za Jadroliniju hrvatskog nacionalnog brodara iz Rijeke. Riječ je o prvom iz serije od četiri istovjetna Ro-Ro putnička broda predviđena za ravnopravnu plovidbu u oba smjera kapaciteta 600 putnika ljeti, odnosno 320 zimi u zatvorenom salonu. Također brodovi će moći prevoziti 145 standardnih automobila ili 16 trailera svaki do 40 tona.

Uz čelne ljude Uljanika i Jadrolinije, porinuću je prisustvovao i zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić koji je istaknuo značaj suradnje između pulskog brodogradilišta i nacionalnog brodara.

Prva dama svečanosti bila je Rosana Percan inženjerka u Brodogradilištu koja je tradicionalnim presijecanjem konopa pustila brod u more.

Nazočnima se na početku obratio Eduard Milovan direktor ULJANIK Brodogradilišta koji je napomenuo visok stupanj gotovosti broda te planiranu isporuku već u travnju ove godine. Izgradnjom i modernizacijom nacionalne flote povećava se učestalost linijskog prijevoza i jača priprema za liberalizaciju tržišta koja nastupa s početkom 2017. godine. Stoga je važno da Jadrolinija ostane konkurentna u trenutku dolaska stranih broda, istaknuo je Antešić.

Predsjednik Uprave Jadrolinije Alan Klanac, naglasio je potrebu stalnog ulaganja u flotu te da je Jadrolinijina flota trajekata najmlađa na Mediteranu.

Svi brodovi iz serije bit će dugi 99,8 i široki 17,5 metara, s gazom od 2,4 metra, nosivosti na maksimalnom gazu od 950 tona te brzine 12,5 čvorova. Svaki brod porivat će četiri glavna motora Volvo (Penta) od kojih će svaki biti snage 442 kW pri 1800 o/min.

Ugovor za gradnju potpisan je 4. ožujka, a kobilica je položena početkom listopada prošle 2013. godine. Nakon porinuća na navoz je položena kobilica za gradnju 505 broda istovjetnog porinutoj gradnji 503 koju Uljanik isto tako gradi za Jadroliniju.