Porinuće gradnje 504

Porinut drugi trajekt za Jadroliniju

U Uljaniku je u subotu 8. veljače s navoza „jedan“ u more porinuta gradnja 504 koju ULJANIK Brodogradilište gradi za Jadroliniju, hrvatskog nacionalnog brodara iz Rijeke. Riječ je o drugom iz serije od četiri istovjetna Ro-Ro putnička broda predviđena za ravnopravnu plovidbu u oba smjera kapaciteta 600 putnika ljeti, odnosno 320 zimi u zatvorenom salonu. Također brodovi će moći prevoziti 145 standardnih automobila ili 16 trailera svaki do 40 tona.

Porinuću su prisustvovali čelni ljudi Uljanika i Jadrolinije, a prva dama svečanosti bila je Sandra Bilić inženjerka u ULJANIK Brodogradilištu koja je tradicionalnim presijecanjem konopa pustila brod u more.

Nazočnima se na početku obratio Eduard Milovan direktor ULJANIK Brodogradilišta koji je istaknuo zapošljavanje kapaciteta Brodogradilišta i poslovnih sustava u okruženju te poslovnu suradnju Uljanika i Jadrolinije. Na koncu Milovan se na doprinosu i suradnji zahvalio inspektorima Jadrolinije, zatim inspektorima Hrvatskog registra brodova, i radnicima Uljanika koji ove godine planiraju porinuti ukupno šest gradnji.

Predsjednik Uprave Jadrolinije Alan Klanac, naglasio je veću gotovost gradnje 504 od nedavno porinute uputivši pritom zahvalu svim sudionicima projekta izgradnje trajekata za Jadroliniju.

Svi brodovi iz serije bit će dugi 99,8 i široki 17,5 metara, s gazom od 2,4 metra, nosivosti na maksimalnom gazu od 950 tona te brzine 12,5 čvorova. Svaki brod porivat će četiri glavna motora Volvo (Penta) od kojih će svaki biti snage 442 kW pri 1800 o/min.

Ugovor za gradnju potpisan je 4. ožujka, a kobilica je položena sredinom listopada prošle 2013. godine. Nakon porinuća na navoz je položena kobilica za gradnju 506 broda istovjetnog porinutoj gradnji 504 koju Uljanik isto tako gradi za Jadroliniju.