Porinuće gradnje 505

Porinut treći trajekt za Jadroliniju

U Uljaniku je danas s navoza 1 u more porinuta gradnja 505 koju ULJANIK Brodogradilište gradi za Jadroliniju, hrvatskog nacionalnog brodara iz Rijeke. Riječ je o trećem iz serije od četiri istovjetna Ro-Ro putnička broda predviđena za ravnopravnu plovidbu u oba smjera kapaciteta 600 putnika ljeti, odnosno 320 zimi u zatvorenom salonu. Također brodovi će moći prevoziti 145 standardnih automobila ili 16 trailera svaki do 40 tona.

Porinuću su prisustvovali čelni ljudi Uljanika i Jadrolinije, a prva dama svečanosti bila je Bojana Stanić Stanisavljević zaposlenica Tehničke službe Jadrolinije koja je tradicionalnim presijecanjem konopa pustila brod u more.

Nazočnima se na početku obratio Eduard Milovan direktor ULJANIK Brodogradilišta koji je istaknuo zapošljavanje kapaciteta Brodogradilišta i poslovnih sustava u okruženju te poslovnu suradnju Uljanika i Jadrolinije te povećenje poslovne konkurentnosti Jadrolinije na slobodnom tržištu. Na koncu Milovan se na doprinosu i suradnji zahvalio inspektorima Jadrolinije, zatim inspektorima Hrvatskog registra brodova, i radnicima Uljanika koji ove godine planiraju porinuti ukupno šest gradnji. Predsjednik Uprave Jadrolinije Alan Klanac rekao je kako je ovo treće porinuće na kojem prisustvuje u vrlo kratkom vremenu te se pritom zahvalio svim sudionicima projekta izgradnje trajekata za Jadroliniju.

Svi brodovi iz serije bit će dugi 99,8 i široki 17,5 metara, s gazom od 2,4 metra, nosivosti na maksimalnom gazu od 950 tona te brzine 12,5 čvorova. Svaki brod porivat će četiri glavna motora Volvo (Penta) od kojih će svaki biti snage 442 kW pri 1800 o/min. Ugovor za gradnju potpisan je 4. ožujka 2013. a kobilica je položena u siječnju ove godine.