Porinuće gradnje 506

Porinut četvrti trajekt za Jadroliniju

U Uljaniku je u subotu 5. travnja s navoza 1 u more porinuta gradnja 506 koju ULJANIK Brodogradilište gradi za Jadroliniju, hrvatskog nacionalnog brodara iz Rijeke. Riječ je o četvrtom i ujedno i zadnjem iz serije istovjetnih Ro-Ro putničkih brodova predviđenih za ravnopravnu plovidbu u oba smjera kapaciteta 600 putnika ljeti, odnosno 320 zimi u zatvorenom salonu. Također brodovi će moći prevoziti 145 standardnih automobila ili 16 trailera svaki do 40 tona.

Porinuću je uz čelne ljude Uljanika i Jadrolinije prisustvovao i Siniša Hajdaš Dončić ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, a prva dama svečanosti bila je Slavica Afrić rukovoditeljica Službe marketinga Jadrolinije koja je tradicionalnim presijecanjem konopa pustila brod u more.
Nazočnima se na početku obratio Eduard Milovan direktor ULJANIK Brodogradilišta koji je istaknuo zapošljavanje kapaciteta Brodogradilišta i poslovnih sustava u okruženju te poslovnu suradnju Uljanika i Jadrolinije te povećanje poslovne konkurentnosti Jadrolinije na slobodnom tržištu. Na koncu Milovan se na doprinosu i suradnji zahvalio inspektorima Jadrolinije, zatim inspektorima Hrvatskog registra brodova i radnicima Uljanika. Predsjednik Uprave Jadrolinije Alan Klanac zahvalio se svim sudionicima projekta izgradnje trajekata za Jadroliniju.

Svi brodovi iz serije bit će dugi 99,8 i široki 17,5 metara, s gazom od 2,4 metra, nosivosti na maksimalnom gazu od 950 tona te brzine 12,5 čvorova. Svaki brod porivat će četiri glavna motora Volvo (Penta) od kojih će svaki biti snage 442 kW pri 1800 o/min. Ugovor za gradnju potpisan je 4. ožujka 2013., a kobilica je položena u veljači ove godine.