Gradnja 506 - „Mljet“

Svečano isporučen trajekt „Mljet“

U Rijeci je prošlog petka (14. studenoga) održana svečanost krštenja i primopredaje gradnje 506 pod imenom „Mljet“ koju je ULJANIK Brodogradilište izgradilo za Jadroliniju, hrvatskog nacionalnog brodara iz Rijeke. Riječ je o četvrtom ujedno i zadnjem iz serije istovjetnih Ro-Ro putničkih brodova predviđenih za ravnopravnu plovidbu u oba smjera kapaciteta 616 putnika ljeti, odnosno 322 zimi u zatvorenom salonu. Također brodovi će moći prevoziti 145 standardnih automobila ili 16 trailera svaki do 40 tona.

Isporukom „Mljeta“ uspješno je završen projekt u vrijednosti od 32 milijuna eura koliko iznosi vrijednost investicije izgradnje četiri broda za lokalne trajektne linije. Uključivanjem broda „Mljet“ u flotu, Jadrolinija završava jednu etapu u modernizaciji flote čime se povećava efikasnost poslovanja i jača konkurentnost Društva te unapređuje usluga prema putnicima. Sve navedeno omogućit će Jadroliniji da se uspješno nosi s izazovima europske tržišne utakmice u godinama koje dolaze.

Brod zadovoljava maksimalne standardne sigurnosti, a kao i sve novogradnje iz ove serije, osobama s invaliditetom na raspolaganju su pristupne rampe za prolaz stepenicama do glavnog salona. Riječ je o 51. brodu u bijeloj floti Jadrolinije, a namijenjen je prijevozu putnika i vozila na lokalnim trajektnim linijama.

Kao svi brodovi iz serije i „Mljet“ je dug 99,8 i širok 17,5 metara, s gazom od 2,4 metra. Porivaju ga četiri glavna motora Volvo (Penta) od kojih je svaki snage 442 kW pri 1800 o/min. Ugovor za gradnju potpisan je 4. ožujka 2013., a brod je u more porinut u travnju ove godine.

Svečanosti isporuke broda održanoj u salonu novog trajekta prisustvovali su premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, hrvatska olimpijka Snježana Pejčić - kuma broda „Mljet“, direktor ULJANIK Brodogradilišta Silvan Kranjc, predsjednik Uprave Jadrolinije Alan Klanac i ostali uvaženi predstavnici lokalne zajednice, poslovni partneri i zaposlenici Jadrolinije.