Gradnja 492 - „Mirakh“

Isporučena druga krmena kočarica

U Uljaniku je danas (27. studenoga) vlasniku isporučena gradnja 492 - „Mirakh“ druga krmena kočarica (Fishing vessel - Stern Trawler) koju ULJANIK Brodogradilište gradi za rusku kompaniju JSC „Murmanseld 2“ iz Murmanska. Riječ je o brodu namijenjenom ribolovu odnosno krmenom kočarenju i shodno tomu opremljen je postrojenjem za preradu, pakiranje, zamrzavanje i skladištenje ulovljene ribe.

Kao i na prethodno izgrađenoj ribarici (gradnja 493) pred Uljanikovcima su se prilikom izgradnje ovog broda postavljali brojni izazovi budući su spomenuti sustavi svojstveni ribarskim brodovima koji na sebi imaju integriran pogon za preradu i pakiranje ribe. Složenost ugrađenih sustava i ograničenja prostora i projekta broda je prilikom gradnje i montaže iziskivala potrebu prilagodbi i preinaka pojedinih elemenata, dobrim dijelom i prama željama vlasnika, koje su se obavljale prema postojećem stanju na brodu, što je naravno u konačnici produžilo završni proces opremanja broda. Valja naglasiti da je u uobičajenoj brodograđevnoj praksi ovakav način rada nije uobičajen, no strateško opredjeljenje Uljanika o izgradnji najsloženijih brodova iziskuje i određene prilagodbe i promjene načina rada.

Brod je dug 63,85 i širok 13,5 metara, a pokretat će ga motor snage 4.500 kW. Iako manjih dimenzija ova gradnja svojom složenošću slijed je uljanikove strategije gradnje složenijih tipova brodova. Ugovor za gradnju ovog broda potpisan je u lipnju 2011. godine. Ovo je peta ovogodišnja isporuka u Uljaniku, a do konca godine očekujemo još jednu isporuku.