Kuma broda - predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović

U 3.MAJ Brodogradilištu porinut tanker „SANTIAGO“ - kuma broda Predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović

3.MAJ-u , 07. listopada u 11,00 sati s Navoza 2 u more je porinuta gradnja 723 koju 3.MAJ Brodogradilište gradi za španjolsku kompaniju MARFLET MARINE. Direktor 3.MAJ Brodogradilišta, gospodin Domagoj Klarić, posebne pozdrave uputio je Predsjednici RH, gospođi Kolindi Grabar-Kitarović nakon čega je zaželio dobrodošlicu svim prisutnima u ime zaposlenika ULJANIK Grupe i 3.MAJ Brodogradilišta te zahvalio projektantima, inženjerima i radnicima koji su sudjelovali u projektiranju i gradnji tankera na uloženom trudu i angažmanu. Na dugu suradnji koju imaju sa pulskim Uljanikom osvrnuo se vlasnik Marfleta Carlos Cremades koji se prisjetio 1991. godine kada su prvi put došli u pulsko brodogradilište te, unatoč ratu i potezima drugih brodovlasnika, odlučili da neće povući i otkazati ugovorene novogradnje.

Kuma gradnje 723 je Predsjednica RH, gospođa Kolinda Grabar Kitarović, koja je zahvalila naručitelju broda kompaniji MARFLET što je iskazala povjerenje ULJANIK Grupi i 3. MAJU: „Želim vam izraziti i posebnu zahvalnost što ste bili uz Hrvatsku u njezinim najtežim trenucima, tijekom Domovinskog rata. Tada ste bili jedan od malobrojnih naručitelja brodova u našim brodogradilištima. Time ste pridonijeli očuvanju radnih mjesta mnogih vrijednih ljudi, ali i opstanku hrvatske brodograđevne industrije koja je, zahvaljujući i vama, bila i ostala važan dio hrvatskoga gospodarstva“, kazala je te je, presijecanjem vrpce, brodu SANTIAGO zaželjela dobro i mirno more.

Predsjednica se nakon porinuća kratko družila i sa najmlađim uzvanicima svečanosti porinuća – mališanima iz vrtića Vladimir Nazor iz Kastva te osnovnoškolcima iz škole Eugen Kumičić. Svečanosti u riječkom brodogradilištu, uz brojne uzvanike, bio je nazočan i veleposlanik Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj Eduardo Aznar Campos. Operaciju porinuća uspješno je vodio voditelj porinuća Željko Vučković, a riječi blagoslova i mirno more brodu i njegovoj posadi udijelio je velečasni Luka Lučić.