U pulskom brodogradilištu porinuta novogradnja 513

U pulskom je brodogradilištu u subotu, 12. studenoga 2016. godine, u more porinuta novogradnja 513. Riječ je o prvom iz serije brodova za prijevoz automobila i teških vozila koje je Uljanik Brodogradilište ugovorilo s tvrtkom Auto Marine Transport INC. Brod ima 13 paluba za transport čak 7.000 vozila, nosivosti je 13.370 tona te dužine 200 i širine 32 metara. Brod impresivne veličine porivat će M.A.N. B/W glavni motor ukupne snage 11.200 kW pri 117 okretaja u minuti.

Okupljenima se prvi obratio Silvan Kranjc, direktor Uljanik brodogradilišta, poželjevši dobrodošlicu na svečanosti i krštenju prvog broda za kompaniju SIEM CAR CARRIERS, vlasniku kompanije Kristianu Siema, izvršnom direktoru Kennethu Rossu i prvoj dami događaja – kumi broda Louisi Siem ali i predsjednika Uprave Grupe Uljanik Gianniju Rossandi sa suradnicima te svim vrijednom radnicima i kooperantima bez kojih ova gradnja ne bi bila moguća.Uz čestitke svim brodograditeljima Uljanika na uspješno izvedenom projektu, gospodin Kranjc je kupcu poželio da mu brod služi dugo i uspješno te da pruži svu moguću sigurnost njegovim posadama. Također je istaknuo kako cijeni što je Uljaniku data mogućnost da još jednom dokaže kako je pravi partner koji razumije i uvažava poslovne interese i potrebe svojih kupaca te koji je spreman, zajedno s njima, kreirati i izgraditi brodove vrhunske kvalitete.

Kristian Siem, direktor i predsjednik Uprave SIEM Industries Inc. istaknuo je okupljenima kako je grupa u zadnjih nekoliko godina izgradila više od 50 brodova te su imali 50 svečanosti i 50 kuma, no ova je, gledana očima oca, najljepša do sada te se zahvalio kćeri Louisi na iskazanoj časti. - «Siem Cicero», kako smo mu dali ime, izgrađen je kako bi pružao usluge kompaniji Volkwagen. Zajedno sa sestrinskim brodovima ovaj brod objedinjuje nove tehnologije koje će umanjiti štetni utjecaj na okoliš – kao što su pročistač ispušnih plinova, sustav za tretiranje balastnih voda te lagana konstrukcija, naveo je Siem pohvalivši kvalitetu rada Uljanika te se zahvalio na trudu i odanosti projektu. «Samo uz pomoć stručnog i kvalitetnog rada možemo zajedno stvoriti dobar proizvod. Sreća se može definirati kao smisao stvaranja nečega, a vi ste svi bili dio tog procesa, na čemu sam vam zahvalan, a vi možete biti ponosni, zaključio je Siem prepustivši kćeri da presijecanjem vrpce i razbijanjem boce pjenušca brod preda moru.