U 3. MAJ Brodogradilištu isporučena novogradnja 731 - Palanca Cadiz

U srijedu, 18. siječnja 2016. godine, isporučen je i drugi asfalt tanker - novogradnja Palanca Cadiz, koju je 3.MAJ Brodogradilište gradio za švedsku kompaniju WISBY TANKERS. Ovaj je tanker porinut sredinom travnja 2016. godine, dok je prva sekcija montirana u ožujku 2015. godine.

3. MAJ Brodogradilište je za švedsku kompaniju izgradio dva istovjetna asfalt tankera dugačkih 133 i širokih 23 metara, nosivosti 15000 tona te glavnim pogonskim motorom koji je sagrađen u riječkoj tvornici Motora i dizalica. Specifičnost tih brodova - novogradnji 730 (Palanca Rio) i 731 (Palanca Cadiz), je postojanje dvanaest neovisnih tankova tereta koji su namijenjeni prijevozu asfalta, uz održavanje temperature tereta na 250°C. Tankovi su na strukturu broda oslonjeni i pozicionirani vertikalnim osloncima i strukturnim ključevima-pozicionerima. Neovisni tankovi formirali su se na navozu od ukupno šest velikih trodimenzionalnih sekcija (montažnih jedinica), mase do 300 tona svaka.

Suradnja ULJANIK Grupe sa švedskom kompanijom Wisbey Tankers do sada obuhvaća izgradnju šest asfalt-tankera i 55 barži za prijevoz nafte, naftnih prerađevina, bitumena i ukapljenog plina. Prilikom porinuća novogradnje 731, oduševljenje nije krio ni direktor komapanije Jonas Engestrom koji je naglasio kako je iznimno zadovoljan petogodišnjom suradnjom izgradnje tankera.

Također, važno je napomenuti kako su naši brodograditelji i ovoga puta pokazali visoku razinu znanja i sposobnosti spojivši dijelove broda u ovu veličanstvenu cjelinu.