Uljanik gradi prvi polarni istraživački kruzer u svijetu

Na navozu 1 pulskog brodogradilišta u tijeku je gradnja luksuznog polarnog istraživačkog kruzera, prvog takvog u svijetu.

SCENIC ECLIPSE, superluksuzan brod koji će s posadom moći prihvatiti ukupno 409 osoba, namijenjen je plovidbi svim morima s naglaskom na polarna i tropska područja, za što je i specijalno opremljen. Posebno je „ojačan“ ne bi li se prilagodio plovidbi u otežanim vremenskim uvjetima i zaleđenim morima te zadovoljava visoke ekološke standarde. U svojoj ponudi, između ostalog, ima mini podmornicu za podmorske avanture i čak dva helikoptera za istraživanje teško dostupnih područja.
Prvi je to putnički brod ovog tipa u svijetu, ali i prvi koji se gradi u Uljaniku u njegovoj dugogodišnjoj povijesti. Ugovor za ovaj tehnički izazovan projekt Uljanik d.d. potpisao je s jednom od tvrtki Scenic grupe, a u nastavku prenosimo izjavu njenog vlasnika g. Glena Moroneyja:
„Scenic grupa potpisala je ugovor za gradnju jednog polarnog istraživačkog kruzera u studenom 2015. s brodogradilištem Uljanik. Iako je to prvi brod takvih karakteristika koji će biti izgrađen u Uljaniku, Scenic je odlučio prihvatiti izazov i započeti suradnju s pulskim brodogradilištem. Takva odluka donesena je nakon pomnog razmatranja inženjerskog potencijala brodogradilišta. Uljanik je tijekom posljednjih godina izgradio respektabilan broj brodova specijalne namjene, ima dugu tradiciju i poznat je po stručnosti i kvaliteti izrade. Ovo je prvi brod u Scenicovoj floti namijenjen oceanskoj plovidbi i prvi kruzer koji će biti izgrađen u Uljaniku. Vjerujemo da su navedene činjenice stvorile svojevrstan izazov za sve sudionike u ovom projektu te poletno ozračje. Dobra suradnja i sinergija timova Uljanika i Scenic grupe stavit će ovaj prekrasan polarni istraživački kruzer u funkciju u 2018. godini. Ugovor o gradnji još jednog broda istog tipa je u pripremi“.

Kada bude dovršen, brod će biti dugačak 165,70 metara, širok 21,50 m i moći će postići brzinu od 17 čvorova. Broj putnika ograničen je na 237, a predviđena su 172 člana posade. Brod je namijenjen najvišoj klasi putnika koji će uživati u 114 luksuzno opremljenih kabina, dok je za posadu predviđeno ništa manje luksuznih 138 kabina.
Promotivni videozapis Scenic Eclipse pogledajte u našoj video galeriji.

Scenic Eclipse video
Scenic Eclipse