Obavijest o isporuci novogradnje 520

Dana 9. kolovoza 2018. u Uljaniku je isporučena gradnja 520 - Apollo, koju je ULJANIK Brodogradilište izgradilo za naručitelja, luksemburšku tvrtku GeoSea u sklopu DEME Grupe.

Riječ je o prvoj samopodiznoj platformi na vlastiti pogon izgrađenoj u Uljaniku i prvom takvom visokosofisticiranom brodu izgrađenom u Hrvatskoj. Platforma Apollo opremljena je četirima 106,8 m dugim rešetkastim nogama koje joj omogućuju rad u dubinama do 70 metara. Projektiranje, konstruiranje i tehnološka izvedba nogu platforme bili su među ključnim elementima na osnovu kojih je Uljanik odabran za gradnju ovog broda. S obzirom na tražene karakteristike i funkcionalnost, izrada nogu platforme predstavljala je tehnološki izazov za Uljanik, koji je osnovao poseban tim za izgradnju ovog izuzetno zahtjevnog dijela broda.

Platforma nosivosti 5.196,2 t, dužine 89,32 m, širine 42 m, visine 8 m u mogućnosti je postići brzinu od 11,92 čvora, a pokreću je glavni strojevi: 4 x ABC snage 2,688kW i 2 x ABC snage 1,512 kW. Platforma ima standardan smještaj za 90 osoba, a namijenjena je različitim dalekoobalnim radovima u svim morima svijeta poput instalacija vjetro-turbina, transporta i montaže teških tereta, a može se koristiti i kao smještajna platforma. Primopredajne dokumente potpisali su u ime naručitelja projektni menadžer g. Jerome Vanden Branden i u ime ULJANIK Brodogradilišta direktor Odjela prodaje g. Bojan Blagonić. Primopredajom samopodizne radne platforme na vlastiti pogon za naručitelja GeoSea Luxembourg S.A. u sklopu grupacije DEME, kao i porinućem polarnog kruzera za naručitelja PEC Limited u sklopu grupacije Scenic te primopredajom samoiskrcavajućeg broda za prijevoz rasutih tereta za naručitelja Algoma Central Corporation, u potpunosti su ispunjeni ključni zahtjevi na koje se ULJANIK Grupa obvezala prilikom izdavanja tzv. rescue aid kredita uz državno jamstvo. Realizacijom navedenog Uljanik je smanjio aktivna državna jamstva za 126 mil. eura i pokazao da se uz osigurano financiranje mogu realizirati i najsloženiji brodograđevni projekti. Platforma Apollo plovit će pod zastavom Luxembourga i bit će jedna od ključnih referenci Uljanika u svijetu za izgradnju složenih, visokosofisticiranih brodova.