Porinuta gradnja 499 - "Balaken"

U Uljaniku je danas (15. lipnja) s navoza 1 u more porinuta gradnja 499 pod nazivom „Balaken“ koju ULJANIK Brodogradilište gradi za kompaniju Azerbaijan State Caspian Shipping Company iz Republike Azerbajdžan.

Riječ je o brodu nosivosti 5.000 tona koji će prevoziti 54 vagona. Brod dužine 154,80 i širine 17,5 metara pokretat će dva Uljanik-MAN B&W motora oznake 5S26MC6 svaki snage 2000 kW pri 250 o/min s kojim će postizati 14,5 čvorova brzine plovidbe. Brod je u more tradicionalnim presijecanjem konopa pustila gospođa Latifa Zeynalova zaposlenica spomenuta tvrtke, a svečanosti porinuća prisustvovali su i Aydin Bashirov predsjednik kompanije Azerbaijan State Caspian Shipping Company sa svojim najbližim suradnicima, te predsjednik Uprave ULJANIK Grupe Anton Brajković. Nazočnima se na početku svečanosti obratio Marinko Brgić predsjednik Uprave ULJANIK Brodogradilišta koji je istaknuo kako Brodogradilište čini krajnje napore za postizanje ugovorenih rokova ne bi li brodovi stigli u Kaspijsko more prije zaleđivanja rijeka i kanala. Brodogradilište pri tome ne zanemaruje kvalitetu brodova, stoga sam uvjeren da će naši poslovni partneri i prijatelji dobiti brodove visoke kvalitete u ugovorenim terminima, na što su oni u suradnji s Uljanikom već i navikli, istaknuo je Brgić.

Nadam se i vjerujem da će ovakva poslovna suradnja, stvoreni odnosi, novi i puno efikasniji brodovi, kao i ekspanzija razvojnih aktivnosti na Kaspijskom moru, biti čvrsti temelj za daljnji kontinuitet naše zajedničke budućnosti kroz nove ugovore i nove brodove, zaključio je na koncu Brgić uz čestitku svim uljanikovcima i suradnicima na izgradnji ovog lijepog i kvalitetnog broda.

Predsjednik Azerbajdžanske državne kaspijske morske plovidbe Aydin Bashirov istaknuo je kako su brodograditelji Uljanika prije skoro tri desetljeća, od 1984. do 1986. godine izgradili i predali kaspijskim brodarima osam paroma - trajekta, brodova za prijevoz željezničkih vagona. Trenutna suradnja s Uljanikom nastavljena je ponajviše zaslugom uvaženog Iljhama Alijeva, predsjednika Republike Azerbajdžan koji podržava obnovu Kaspijske flote i transportnih putova.

Zahvaljujem se svima koji sudjeluju u ovom projektu i uvjeren sam da će brodovi biti isporučeni na vrijeme, zaključio je na koncu Bashirov. Ovo je bilo četvrto ovogodišnje porinuće u Uljaniku. Ugovori za gradnju novogradnji 498 i 499 potpisani su u svibnju 2011. godine, a planirani rok isporuke prvog broda je konac ljeta ove godine. Budući da je danas radni dan porinuću su mogli prisustvovati uljanikovci, njihovi gosti i poslovni partneri.