Porinuće gradnja 490 - "Punta"

Porinuta gradnja 490 - "Punta"

U Uljaniku je u subotu 24. ožujka s navoza 1 u more porinuta gradnja 490 pod nazivom „Punta“ koju ULJANIK Brodogradilište gradi za kompaniju United Shipping Services odnosno za Uljanik Plovidbu.

Riječ je o brodu za prijevoz rasutog tereta nosivosti 52.000 tona, dužine 189,90 i širine 32,24 metara, a pokretat će ga Uljanikov MAN motor oznake 6S50MC-C7 snage 8.600 kW pri 121 o/min s kojim će brod postizati oko 15 čvorova brzine plovidbe.

Brod je u more tradicionalnim presijecanjem konopa pustila gospođica Maša Srdić učenica četvrtog razreda pulske Gimnazije. Nazočnima se obratio i Eduard Milovan član Uprave ULJANIK Brodogradilišta i direktor proizvodnje koji je istaknuo kako brodograditelji Uljanika mogu biti zadovoljni učinjenim poslom te kako je brod u visokom stupnju gotovosti, a isporuka je planirana za jesen ove godine. - Veliki doprinos tome svojim su radom dali inspektori kompanije Uljanik Plovidbe kojima čestitam i zahvaljujem na dobroj suradnji. Isto tako, zahvaljujem na pomoći inspektorima Hrvatskog registra brodova i Bureau Veritasa zaključio je na koncu Milovan.

Direktor Uljanik Povidbe Dragutin Pavletić također je izrazio zadovoljstvo projektom izgradnje četiri broda za prijevoz rasutih tereta u Uljaniku. Ugovor za gradnju „Punte“ potpisan je 28. lipnja 2010. godine, a kobilica je položena 28. listopada 2011. godine. Uljanik ovim brodovima zadržava kontinuitet proizvodnje u vremenima kada još uvijek nije došlo do značajnijeg oporavka brodograđevnog tržišta.