O nama

ULJANIK Strojogradnja Diesel d.d. samostalno je poduzeće unutar ULJANIK Grupe i u potpunom je vlasništvu ULJANIK d.d.

Osnovna djelatnost poduzeća je proizvodnja dvotaktnih sporohodnih dizel motora po licenci MAN Diesel A/S iz Kopenhagena. Poduzeće ima u svom proizvodnom programu najmodernije tipove motora navedene tvrtke. Daljnji razvoj poduzeća zasnivati će se i nadalje na proizvodnji sporohodnih motora kao osnovnoj djelatnosti.

ULJANIK Strojogradnja Diesel d.d. osnovana je 1953. godine izgradnjom novih proizvodnih hala u prostorima bivšeg arsenala te zaključenjem ugovora o kupnji licence za gradnju dizel motora sa istom danskom tvrtkom pod tadašnjim imenom "Burmeister & Wain", koja je bila već u to vrijeme vodeća u svijetu.

Prvi motor proizveden je i ispitan tri godine kasnije, prigodom proslave 100-godišnjice osnivanja brodogradilišta, dana 9. prosinca 1956. godine. To je bio prvi veliki sporohodni dizel motor izgrađen u Uljaniku i u zemlji uopće, motor tipa 762VTBF-115 snage 3.530 kW (4.800 KSe), namijenjen također prvom većem brodu izgrađenom u Uljaniku koji je nosio ime "ULJANIK". Od 1956. godine pa do kraja 2012. godine proizvedeno je ukupno 391 motora ukupne snage 2,775.614 kW.

Prolazeći razne organizacijske oblike proizvodnja motora u Uljaniku u proteklo vrijeme nekoliko puta mijenja naziv. Započinje kao odjel "Brodogradilišta i Tvornice dizel motora" pod nazivom Dizel motorna proizvodnja (DMP), krajem 1976. godine postaje samostalni pravni subjekt unutar grupe ULJANIK kao radna organizacija pod nazivom Tvornica dizel motora (TDM) i naposljetku u prosincu 1989. postaje poduzeće pod nazivom ULJANIK Strojogradnja Diesel d.d. koji se koristi i danas.